Liten “Mye sensor”: høy følsomhet hos barn

Det er barn som opptrer tenkt og medfølende enn andre, og samtidig viser en større følsomhet for stress av noe slag. De synes rett og slett overstige eller for å være svært følsom. Hvordan kan foreldre takle det og hva det noensinne har med "høy følsomhet" handler om, kan du lese her.

Ikke unormalt, bare svært følsom

Høy følsomhet er ikke så godt kjent i Tyskland psykologisk konsept. Dets representanter, ledet av den amerikanske psykologen og "oppdageren" av høy følsomhet Elaine N. Aron, så har observerbare i alle kulturer har gitt noen mennesker et navn: Meget følsomme mennesker (HSP kort) - det er anslått at det om 15 til 20 prosent av alle mennesker - som ifølge dem oppfatte naturlig tilbøyelighet og evne, informasjon og stimuli omfattende og grundig prosess enn andre mennesker.
Fra superhelter, drager og feiginger

© Thinkstock

Høres ut som en superhelt? Sortering av, i hvert fall hvis du ser på den positive siden av den høye følsomheten til. Betydningen av HSP er stadig registrere deg for å motta og hver lille endring. Noen HSP ta så lukter mer ekte enn sine medmennesker, kan smaker forskjellig opp til den minste nyanse eller høre leisete sprekk i leiligheten. I tillegg er de svært samvittighetsfull og imøtekommende generelt, har fine antenner for følelseslivet til de rundt dem, og ofte overraske dem med deres tilsynelatende syvende sans. Petra Tomschi, psykolog og styremedlem i München Senter for Høyere sensitivitet E.V., som bruker for HSP derfor begrepet "hyppige sensor".

Nå kommer det store men: Disse mange oppfattes stimuli trenger å bli behandlet. Og nervesystemet av HSP har en tendens til å gjøre det veldig grundig. Der andre mennesker har en meget nyttig filter for å virkelig å behandle kun relevant informasjon, virker det som det ikke ville være et slikt filter på HSP. Hva fører dette, alle kan tenke seg: På et tidspunkt grensen er nådd, og hjernen er overveldet. Dette er tydelig i HSP vanligvis betydelig ved snur stemningen, forklarer Petra Tomschi "Hvis HSP nå sine grenser, kan det skje at de er plutselig bare annerledes. Fra en mild vesener kan så plutselig bli litt drage. "Like vanlig som aggressiv atferd er i en slik situasjon og nedleggelse og selv tilbaketrekking.

Disse brå reaksjonene virke ganske overdreven for andre ofte og dessverre ofte fører dermed til en mangel på forståelse og overbevisning ( "Hva en feiging."). Grensen på "utholdelig" i HSP er ikke spesielt lavt, men det er et resultat av den oven gjennomsnittet stimulus samling og oppnås bare hurtigere enn ikke-svært følsomme mennesker.
Høy følsomhet hos barn

Hvor høy følsomhet manifesterer spesielt hos barn? Petra Tomschi råder og trenere familier med svært sensitive barn. Hun kaller hovedsakelig en typisk sett, foreldrene og miljøet svært sensitive barn liker å komme fra leppene: "Hva er du alle tenker!". HSCs ta hensyn til ting og huske detaljer som ellers ikke ville være så merkbar; de spør intelligente spørsmål som andre ikke ville komme. Foreldre kan ikke forklare hva som skjer så alt i den lille hodet av deres svært sensitive barn ofte. De har også som regel en sterk fantasi, og kan tenke og abstrakte fenomener også. Dette er ledsaget av ofte en ganske gammel atypisk sans for humor og ironi. Du er forsiktig, hensyn til andre og er veldig medfølende. Som til denne store empati viser også en sterk forkjærlighet for dyr. Så langt så bra. Sannsynligvis ingen forelder ville være mistenksom på grunn av disse egenskapene, og foreslår at med ditt eget barn, "ikke sant" noe.

boktips

  • Elaine N. Aron: Den svært følsomme barn. Hvordan reagerer du på de spesifikke svakheter og behov hos barnet ditt trenger. (Mvg Verlag)
  • Petra Tomschi: Den multi-sensor bok.

Grunnen til at bekymrede foreldre oppsøke rådgivere som Petra Tomschi er at Mørke siden av høy følsomhet. Disse inkluderer, for eksempel, de tilsynelatende uforutsigbare følelsesutbrudd - enten den sinte-aggressive eller til den triste-defensiv retning. I tillegg er de fleste svært følsomme mennesker synes veldig sjenert. Fossen i barn, spesielt hvis de vil jobbe hardt for å være sammen med andre barn, og slik at de tar mer avstand fra typiske morsomme aktiviteter: når du ser scener heller på avstand, i stedet for å løpe til slagsmålet; hvis de likte og omfattende avtale alene, i stedet for å se på spillet med andre barn. Slående er også de mindre eller større egenskaper som kan utvikle seg svært følsomme barn. har så for eksempel hvis de ikke kan bære visse materialer i sine klær eller spiseproblemer med en viss konsistens. I tillegg har det (høye lyder, sterke lukter, kulde og varme, sult og tørst, osv flimrende lys) gir raskt stresset av noe slag til sine grenser.

Alt dette høres kjent ut? Ta testen av Elaine N. Aron og sjekke om barnet ditt kan også være svært følsomme personer. 

Tips for foreldre med svært følsomme barn

"Høy følsomhet har lyse og mørke sider, men på ingen måte er det en sykdom, men en spesiell egenskap som ikke trenger behandling, men det er å forholde seg hensiktsmessig for å utnytte sine fordeler ...."

Petra Tomschi

Riktignok lever med svært følsomme barn er ikke alltid lett. Fordi de er mer følsomme for mange ting, kan de raskt grinete og noen ganger være svært stressende. Men "Leve med høy følsomhet er ikke et problem at man er levert, men en oppgave som kan takle," sier München psykolog. Foreldre kan gjøre seg selv og sine barns liv lettere hvis de godtar de spesielle behovene til sine barn og respekt - i stedet for å ignorere dette skillet, eller enda verre, å ønske å liksom eliminere.

En enkel strategi bør leses som: skape ritualer og regler. En solid struktur gir barna trygghet og hjelper dem til å organisere den kaotiske filt for hennes verden. Et annet tips av psykolog: Tid og sted for hvile stipend"Barnehagen eller skolen med alle barn og inntrykkene er allerede maksimalt stressende for en svært følsom barn. Så du har det også bare la komme ned igjen. "Så ettermiddagen ikke bør organiseres med fritidsaktiviteter, men spesielt tjene barna å komme seg. "Av alle de mindre. Færre leker, mindre TV, færre datamaskiner, færre besøkende, mindre aktivitet, mindre lyd", oppsummerer den eksperten sammen. For alle inntrykkene som regn ned på barnet, må det også bli behandlet. Og hvis den ønsker, så det bør være i stand til å være alene hele på sin tid. 

Men det betyr ikke samtidig at aktiviteter knyttet nødvendigvis med høye lyder, mange mennesker og så videre, må nå bli forlatt. Betalende oppmerksomhet ja, close nei! Petra Tomschi fraråder det, for å hente barnet i vatt, "Hvis du überhütet barn, er det på feil måte. Da de ikke finner veien i verden som skjer for å være slik det er. Det er bedre å utvikle strategier, sammen med barnet, for å gjøre det passform og sterk for livet. "

kobling Tips

  • Informasjon og forskningsnettverket høy følsomhet E.V. (IFHS)
  • Society for Promotion og stell av behovene til svært sensitive mennesker
  • München Center for høy følsomhet E.V.
  • Senter for svært følsomme mennesker i Nord-Tyskland

Viktig i denne sammenheng: Foreldre bør varselsignaler kjenner sine barn hvis det faktisk sett nok, hørt og følt. Typiske signaler av denne typen er, for eksempel, sutre, sutre, stifter eller når barnet plutselig blir veldig stille. Nå skal det leses: break!

Med sterke reaksjoner som raserianfall eller gråte anfall, hjelper det å ta avgjørelser for barnet, i stedet for mot den fra andre ( "Ja eller nei, hva vil du nå?"). Si tydelig men uten å beklage, hva vil du gjøre nå for å løse situasjonen. "Gjør hva barnet kan ikke for øyeblikket: å konsentrere seg og fokusere. Godta direktør og bringe deg tilbake i hele strukturen, "råder eksperten.

Endelig er det ikke noe universalmiddel for det trenger svært sensitive barn og hva hun må beskyttes. Du vil finne ut i tid for deg selv hva barnet gjør bra og hva som ikke fungerer. Akkurat som foreldre til ikke-HSCs gjøre det også. Tilsvarende, hvis du likevel tider kommer til dine grenser eller bare føler deg usikker, ikke nøl med Tips og råd fra eksperter hvordan å plukke Petra Tomschi og sine kolleger.

 Gallery


Disse 10 utdanning begå synder hver forelder før eller senere. Som du kommer ut av rotteracet "utdanning Fallen" igjen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1