Hormonbehandling med clomiphene

Som clomiphene påvirker hva som er observert og i hvilke tilfeller kan det hjelpe til babyen lykke? Svarene på et øyeblikk.

Hva er Clomiphene og hvordan virker det?

På om lag en tredel av kvinner med fertilitetshormonbalansen forstyrres. Dette har ofte resultere i modning av ubefruktede egg ikke fungerer som den skal. Eggløsningen skjer ikke. Et stoff som vanligvis brukes fertilitetsbehandling i det første trinn er klomifen.

Hvis eggløsningen mislykkes, kan medisiner hjelpe, for eksempel clomiphene. (Foto: Thinkstock)

Hvis eggløsningen mislykkes, kan medisiner hjelpe, for eksempel clomiphene.

© iStock

Klomifen er et stoff som har en anti-østrogen. Hva høres absurd ved første øyekast, fordi østrogener betydelig innvirkning oocytmodningen i den kvinnelige syklusen fungerer slik: Clomiphene lurer kroppen som for lite østrogen er til stede. Hypofysen forsøker denne mangel ved økt produksjon av follikkelstimulerende (FSH) og luteinisierendenHormon (LH) for å kompensere. Det er disse hormonene stimulerer eggstokkfunksjonen og sikre modning av eggstokkfollikler og eggløsning.

Slik som behandling med clomiphene arbeid?

Clomiphene blir ofte brukt fordi den har forholdsvis få bivirkninger og er lett tas i tablettform. Hormonerstatningsterapi begynner på 3 til 5 dager etter inntreden av menstruasjon. Følgende fem dager foregår det clomiphene inntekt daglig. Hvis Einahme fullført, tar eggløsning vanligvis sted etter ca en uke. Rester selv etter maks. 20 dager etter å ha tatt stopp eggløsning fra behandling i neste syklus gjentas. Under behandlingen blir follikulær utvikling styrt (fra den åttende dag av syklusen) av gynekologen ved hjelp av ultralyd. For å kontrollere den hormonbalanse, i tillegg blodtappet ved hver syklus.

Syklusen i korte trekk

 • 1/7

  dag 1

  Dag 1 av perioden er alltid også starten på en ny syklus. Blødningen varer i 3-7 dager, i løpet av hvilken det øverste laget av endometrium er skur.

 • 2/7

  FSH & østrogen

  Hypofysen produserer hormonet FSH (follikkelstimulerende hormon), stimulerer det folliklene (follikkel). De vokser og produsere østrogen. Ved begynnelsen av syklusen er det østrogennivået forholdsvis lavt, jo nærmere de eggløsning nærmer seg, desto mer østrogen som sirkulerer i kroppen.

 • 3/7

  beste forhold

  Østrogen kan også bevirke at livmorslimhinnen tykkere og har bedre sirkulasjon, slik at et befruktet egg i verste fall finner optimale forhold for implantasjon.

 • 4/7

  eggløsning

  De oppstående østrogennivåer resulterer i Hinanhangdrüse til utskillelse av hormonet LH (luteiniserende hormon). Dette hormonet fører til at modne hårsekken å frigjøre egg, eggløsningen skjer.

 • 5/7

  Venter på befruktning

  Egget går gjennom egglederen til livmoren, omtrent 24 timer det er levedyktig, og kan bli befruktet.

 • 6/7

  progesteron

  Hårsekken begynner umiddelbart etter eggløsning med produksjon av Progestoron. Dette hormonet støtter videre utvikling av livmorslimhinnen.

 • 7/7

  Hormon nivået synker

  Hvis egget ikke befruktes, krymper hårsekkene og former ingen hormoner. Resultatet: østrogen og progesteron slipp, noe som derved begynner understøttet Gebörtmutterschleimhaut løsner. Perioden begynner.

Ikke alltid, behandling med clomiphene streik umiddelbart, fordi hver kroppen tikker litt annerledes. Som regel maksimalt 6 sykluser behandlet med clomiphene, fungerer det ikke i perioden, er det bedre å prøve en annen behandlingsstrategi.
Hva er bivirkningene?

Det kan være forårsaket av Clomiphene til typiske menopausal symptomer. Som hetetokter, hodepine og humørsvingninger. Sjelden det oppstår en såkalt hyperstimuleringssyndrom: i eggstokkene for mange og for store follikler dannes, noe som kan føre til cyste formasjon. Videre er risikoen for multippel graviditet økt ved befruktning.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

45 − = 37